Cachen met kinderen – Nick van Blanken

Vaak komt de vraag voorbij; “Wie weet er een leuke kindercache” of “Welke cache kan ik goed doen met mijn kinderen ?” Hierop is nooit zomaar een goed antwoord te geven. Net als wij volwassenen, is ieder kind ook totaal verschillend. Het ene kind is dol op prachtige knutselwerken in een voortuin met licht en geluid, de ander loopt liever een kort rondje door een bos met allemaal hele mooie en leuke sprookjescaches en weer een ander loopt zonder problemen 15 tot 20 km op zijn achtste jaar en vindt het super om tijdens die wandeling zo veel mogelijk kokertjes te rapen.

Als je kind thuis, tijdens het voorlezen al niet van sprookjes houdt kun je een geweldig mooie trail uitzoeken met prachtige caches in stijl van allemaal sprookjes maar die gaan ze ook dan niet leuk vinden. Heeft jouw kind niet zoveel met de natuur ? Dan gaan ze daar ook niet gedwongen van genieten als je ze meesleept op een Multi van vijf km door de meest schitterende natuur die je ooit hebt gezien.

Belangrijk is dus dat je bij jezelf te raden gaat wat voor kind jouw kind is en vanaf daar verder te zoeken naar wat je met hem of haar kunt gaan ondernemen. Hierbij zul je soms jezelf een klein beetje weg moeten cijferen want als je je kind enthousiast wilt maken voor onze prachtige hobby en graag wil dat hij/ zij vaker met je mee op pad gaat dan is het wel zo leuk als dat met enthousiasme gebeurt.

Je kunt zelf wel een prachtige Multi voor ogen hebben of een trail van 10 kilometer maar die is voor jezelf ook niet leuk als je kind achter je aan sjokt met een chagerijnig gezicht. Op die manier gaat het ze steeds meer tegen staan en worden jouw cache dagen ook steeds minder gezellig. Probeer je kind dan ook zoveel mogelijk te betrekken bij het plannen van de dag. Klik caches aan, bekijk de listing, de foto’s en wat logjes en maak samen ene lijst van de caches die jullie samen willen gaan doen. Hierdoor krijgen ze zelf het idee dat ze zelf bijdragen aan wat ze gaan doen.
Maak hun eigen cachetas. Stop hierin wat kleine tooltjes zoals magneetstokje, pincet, pen en natuurlijk wat te drinken en eten voor onderweg. De meeste mensen hebben nog wel een oud telefoontje liggen. Haal alles er af en zet C-Geo of de Geocaching app erop. Op die manier kunnen ze in het veld mee navigeren. Heel leerzaam en ze vinden het natuurlijk geweldig.

Trek ook zeker meer tijd uit voor hetgeen je dan uit hebt gezocht. Kinderen kijken op een heel andere manier naar de omgeving en vinden hele andere dingen interessant dan dat jij vindt.
Kom je langs je route langs speeltuintjes, laat ze daar dan ook even lekker hun gang gaan als ze dat willen. Ook al is dat op de route 4 keer. Hierdoor hebben ze meer energie en zijn ze veel enthousiaster.

Als je kind nog niet heel erg staat te springen om mee op pad te gaan kun je natuurlijk iets leuks in het vooruitzicht stellen om ze over de streep te trekken. Middagje speeltuin, McDonald’s (doet het ALTIJD goed) maar hou er hierbij wel rekening mee dat je ze dan eigenlijk beloont om iets te gaan doen wat ze niet willen. Natuurlijk kun je achteraf of tijdens het cachen iets leuks gaan doen maar probeer dit niet als beloning te laten zien.

En het allerbelangrijkste is natuurlijk dat ze genieten van de dag en met hele verhalen weer thuiskomen. Ook al is het niet de cache dag die jij persoonlijk het beste vindt, het mooiste is dat zij hebben genoten en dat ze samen met jou van onze toffe hobby hebben genoten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *