Vooropgesteld, veel mensen die al langer Geocachen doen dit met een GPS. Door de voortschrijdende ontwikkeling van mobiele telefoons worden deze steeds meer geschikt als alternatief voor de GPS. Toch zullen veel cachers hun GPS verkiezen boven de telefoon apps. Wanneer mogelijk kun je het beste zelf beide alternatieven proberen om zo te bepalen wat je het beste bevalt. Datzelfde is ook bij de verschillende apps het geval. Wat de een als uiterst prettig ervaart, zal de ander verschrikkelijk vinden. Ook hier kun je dus het beste zelf testen welke app je het beste bevalt.
Geocaching
Geocaching.com kent een Premium-abonnement, waarmee je toegang krijgt tot meer informatie en ook exclusieve caches. Verder kun je de jacht thuis op de computer voorbereiden en dan naar je gps-ontvanger sturen (niet naar je smartphone), zodat je de cache zonder internet kunt vinden – handig om roamingkosten te voorkomen in het buitenland. Voor een in-app aankoop van €9,99 ben je drie maanden Premium-lid, voor €29,99 een heel jaar. egenwoordig is de app gratis, maar is deze zonder een Premium-abonnement eigenlijk onbruikbaar.
Op basis van je huidige locatie zie je direct de caches in de buurt, in een lijst of op de kaart. Je kunt meteen beginnen en voor wie voor het eerst gaat geocachen is dat wel zo prettig. Als je wilt, kun je ook zoeken naar specifieke caches: op soort, moeilijkheid, terrein en grootte. De zoekresultaten kun je als een offline lijst opslaan, inclusief de kaart. Wat ontbreekt in Geocaching zijn de tools die je kunnen helpen bij het vinden van specifieke caches (waarover verderop meer).
Wanneer je een cache gevonden hebt, kun je dat aangeven in de app. Daarvoor moet je wel op zijn minst een gratis Basic-account aanmaken. Dat is zeker aan te raden, want het is leuk om je gevonden caches te kunnen bewaren en eventueel later aan andere cachers te tonen. Ook kun je een commentaar achterlaten, de hedendaagse versie van aantekeningen maken in het logboek.
Geo Bucket
Geo Bucket is een gratis alternatief voor de app van Geocaching. Je moet de app toestemming geven voor toegang tot je account bij Geocaching. Deze app toont advertenties, die je kunt laten verwijderen via een in-app aankoop. Geo Bucket is vrij basic en niet erg intuïtief. Maak je gebruik van een app van derden, dan kun je als Basic-lid slechts 3 volledige beschrijvingen per 24 uur opvragen. Die informatie is erg diep verstopt en lastig boven water te krijgen. Je moet een cache aanklikken, op het pijltje rechts klikken voor meer gegevens en vervolgens op ‘refresh data’. Niet erg logisch, maar het lijkt erop dat dit vooral een probleem is met de Live API die Geocaching ter beschikking stelt aan derden, die kennelijk niet zo ‘live’ is, maar actief verversen vereist.
De app van Geocaching zelf doet overigens helemaal niet moeilijk over de volledige cache-informatie, ook al zijn we slechts Basic-lid. Voor het uiteindelijke schatzoeken maakt Geo Bucket gebruik van een externe navigatie-app, die je zelf kunt instellen. Standaard staat de app ingesteld op Google, wat problemen geeft aangezien Google een eigen app heeft en Geo Bucket automatisch naar de webversie van Maps gaat. Je kunt hem dan beter instellen op Apple Maps, Tomtom of Navigon als je hierover beschikt. Beetje jammer is dat je direct naar de cache wordt genavigeerd, waardoor het idee van schatzieken een beetje verloren gaat. Al wil dat niet zeggen dat je hem daarmee ook snel hebt gevonden, natuurlijk.