DO’s & DON’Ts

Geocachen, we denken allemaal te weten hoe het moet. Is er geocachingetiquette? En als die er is, wat moet je als beginnend geocacher weten voor je op stap gaat? Op de geocaching.com website kun je een heleboel regels, richtlijnen en dergelijke vinden. We zetten de belangrijkste do’s en don’ts hier voor je op een rijtje.

Geniet van het buiten zijn. Gebruik je verstand. Als iets te gevaarlijk lijkt, doe het dan niet!
Gebruik je verstand. Als iets te gevaarlijk lijkt, doe het dan niet! Onnodig onvoorzichtig zijn. Je zult niet de eerste zijn die door onnodig bravoure met botbreuken komt te zitten.
Ga nooit alleen op pad zonder dat mensen weten waar je heen gaat en hoelaat je ongeveer terug komt. Een ongeluk zit in een klein hoekje!
Neem tenminste een paar pennen of potloden mee. Niet kunnen schrijven is niet kunnen loggen. Als je niet kunt loggen, kom dan later eens terug. Ga de boel niet slopen.
Neem je geocachingtools mee. Lees voor je een cache gaat zoeken in de listing wat je nodig hebt om die cache te vinden. Als je niet de juiste materialen bij je hebt om de cache te openen, deze slopen. Hou te allen tijde de cache heel.
Zorg voor voldoende volle batterijen voor je GPS apparaat Gebruik geen wegwerpbatterijen, je zult in je geocache carierre nog veel batterijen verslinden.
Neem een volle powerbank mee om je telefoon onderweg op te laden als dat nodig blijkt.
Voorzichtig zoeken. Als je weggaat moet het net lijken alsof je er nooit bent geweest. Zo is het zoeken voor de volgende geocacher ook leuk. De hele omgeving van de cache overhoop halen. Zorg dat je de boel achterlaat zoals het was toen je aankwam. Anderen willen ook graag zoveel zoekplezier hebben als jij.
De cache in dezelfde staat achterlaten als je hem hebt gevonden. Let op hoe je hem vond en dek hem precies zo weer af. Zelf “betere” manieren of plaatsen van verstoppen gebruiken bij een gevonden cache. Leg hem terug hoe je hem vond.
Zoek onopvallend. Muggles/Dreuzels (mensen die toevallig ook op die plek zijn) mogen niet in de gaten hebben wat je uitspookt. Zoeken als het ergens té druk is. Als het ergens té druk is, kom dan later terug om op deze plek te zoeken.
Ruim eventueel achtergelaten rommel op voordat je gz verlaat. Rommel achterlaten op gz.
Het goede voorbeeld geven aan de juniorcachers in je team. Het klinkt braaf, maar jij leert je kleintjes hoe ze om moeten gaan met de natuur en de geplaatste caches. Met veel lawaai (muziek of andere herrie) op pad gaan. Het is niet de bedoeling dat je de omgeving verstoort. Je moet je juist onopvallend bewegen.
Controleer altijd de staat van een cache voordat je de cacheplek verlaat. Zorg dat de cache gesloten en onzichtbaar is. De cache niet goed afsluiten. Als je de cache niet goed sluit zal het logboekje of logrol nat worden en kan de volgende na jou niet meer loggen.
Schrijf een mooi log online. Vertel over je belevenis, de omgeving, de cache, de puzzel enz. plaats er een mooie foto van de omgeving bij. Vergeet niet om de CO te bedankten! Spoileren in je logtekst. Het is niet leuk als jij in je log verklapt waar de cache precies ligt, of hoe hij eruit ziet. Foto’s van de precieze locatie worden ook niet op prijs gesteld. Medecachers willen hetzelfde zoekplezier hebben als jij.
Log een NM (Needs maintenance) als de cache kapot is, het logboek vol is, of als er iets mee aan de hand is met de cache. Log een NM (Needs maintenance) als de cache kapot is, het logboek vol is, of als er iets mee aan de hand is met de cache.
In contact komen met bereklauwen (plant). Echt, ook met handschoenen aan wil je je letterlijk niet branden aan deze planten. Loop er met een boog omheen en als gz vergeven is van bereklauwen, kom dan gewoon in een ander seizoen terug.
Kleed je gepast. Een geocacher gaat op in zijn of haar omgeving. In een bos zijn lange mouwen en een lange broek geen overbodige luxe. Teken en steekdieren zijn niet gewenst Ga niet met een tshirt, korte broek en sandalen van het pad af. Er zijn heel veel dieren die je als lekkernij beschouwen. Zorg dus altijd voor goede kledij: lange mauwen, lange broek, stevige wandelschoenen en petje.
Als je alleen een smartphone bij je hebt, sla dan de lijst met caches die je gaat zoeken offline op. Zo kun gewoon geocachen als je geen internetverbinding hebt. De listing bij de cache niet lezen. Wees voorbereid. Lees de d/t rating (moeilijkheidsgraad en terrein) en lees wat de benodigde tools zijn
Bedank de co voor de cache! We kunnen het niet vaak genoeg herhalen.. Zonder CO’s hebben we geen caches. Laat ze weten dat je hun inzet waardeert.

TIPS:

  • Neem vooral voldoende eten en drinken mee. Je bent altijd langer bezig dan je van plan was.
  • Markeer je auto of fiets in je GPS wanneer je deze achterlaat in een vreemd gebied. Je zou niet de eerste zijn die de weg niet terug vindt.
  • Check vlak voor je vertrekt de cachepagina’s van de caches die je hebt ingevoerd in je GPS nog even. Als de caches offline zijn, hoef je ze niet te zoeken.