BEGRIPPENLIJST

In deze begrippenlijst kun je de meeste woorden die door Geocachers gebruikt worden terug vinden. Mocht je een geocaching gerelateerd woord niet terug vinden, maar wil wel graag de betekenis weten e-mail ons dan. We zullen je vraag beantwoorden en het woord toevoegen.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

Ammobox Munitiekist die gebruikt wordt als cache container. Het grote voordeel van deze behuizing is dat de inhoud waterdicht afgesloten kan worden. Daarnaast biedt een munitiekist veel extra ruimte voor het achterlaten van trackables of goodies. Vooral bij langere wandelmulticaches wordt de munitiekist vaak gebruikt.
APE cache Zie Soorten geocaches
Archiveren

Het door een co aangeven via geocaching.com dat een cache niet meer beschikbaar is. Als een cache niet (meer) aan de regels van geocaching.com voldoet, of als de cache al erg lang op inactief staat, kan een reviewer een cache ook archiveren.
B

Bonuscache Extra cache van het type mysterie of multi die je kunt vinden als je de bij het mysterie of de multi horende caches hebt gevonden. In deze caches zit informatie die je nodig hebt om de bonuscache te vinden.
BYOP Bring Your Own Pen/Neem Je Eigen Pen Mee. Dit is een tekst die je vooral ziet bij caches die een kleiner formaat hebben. De cachelegger bedoeld ermee, in deze cache is geen pen aanwezig. Als je wil loggen, zorg dan dat je zelf een pen bij je hebt anders komt het niet goed.
C

Cache Schat. Het doel van het geocache spel. Het woord cache komt van het Franse woord cacher, dat verbergen betekent. Een cache bevat in elk geval een logboek en kan goodies en travel-bugs bevatten.
Uitspraak: kesj
Cache behuizing Houder waarin het logboekje of logrolletje verpakt zit. Ook wel cache container.
Cache beschrijving De beschrijving op de cache pagina van alles wat met de cache te maken heeft op geocaching.com . De beschrijving wordt gemaakt door degene die de cache plaatst. Ook wel cache listing genoemd
Cache container Houder in elke vorm of maat waarin het logboekje verpakt zit. Ook wel cache behuizing.
Cache grootte
Nano Inhoud < 0.01 liter. Zeer kleine cache. Grootte is vergelijkbaar met het topje van de pink. Kan opengedraaid worden en bevat een miniem logstrookje. Vaak is de nano-cache magnetisch zodat hij tegen ijzer “geplakt” kan worden.
Micro Inhoud 0.01 – 0,1 liter. Kleine cache, meestal filmrol-houdertje of petling. Bevat alleen een loglijst/logboekje.
Small Inhoud 0.1 – 1 liter. Tamelijk kleine cache. Tussenmaatje tussen micro en regular. B.v plastic bakje of glazen potje met canister erin.
Regular Inhoud 1 – 20 liter. Een cache van normale grootte die allerlei goodies kan bevatten. Veelal worden in Nederland munitiekistjes gebruikt. Ook grote plastic bakken zijn regular.
Large Inhoud > 20 liter. Zeer grote cache. Meestal een kist. Kan heel veel goodies bevatten.
Overig Soms zit je cache verstopt in een grotere omhuizing, of wil je de grootte van de cache niet vermelden. je kunt dan kiezen voor Overig
Cache listing Ook wel cache beschrijving genoemd. Zie daar voor omschrijving.
Cache locatie De verstopplek van de cache
Cache mobiel Vervoermiddel van een geocacher.
Cachen Afkorting van geocachen.

Uitspraak: kesjen

Werkwoordspelling:
Ik: cache, cachete, heb gecachet.
Jij: cachet, cachete, hebt gecachet.
Hij: cachet, cachete, heeft gecachet.
Wij: cachen, cacheten, hebben gecachet.
Jullie: cachen, cacheten,hebben gecachet.
Zij: cachen, cacheten, hebben gecachet.

Cache paadje Het laatste stukje naar de cache (meters). Het is platgelopen door geocachers die er eerder waren. Hierdoor is het voor de volgende zoekers niet bepaald lastig te bepalen welke kant er op gelopen moet worden.
Cache pagina Een pagina op geocaching.com die geheel gewijd is aan 1 cache. Elke door Groundspeak goedgekeurde cache heeft een eigen cache pagina.
Carpool cache Een cache op een carpoolplaats.
Chirp cache Cache waarbij gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde chirp-functie. Een chirp is een stukje hardware elektronica dat signalen afgeeft binnen een klein gebied. Als je GPS geschikt is voor chirp, vangt het die signalen op als het dicht genoeg in de buurt is.
Cijfersom Som van de cijfers van een getal. Tel alle cijfers bij elkaar op.

Voorbeeld: Cijfersom 1487. Dan doe je 1+4+8+7 = 20

CITO Cache In Trash Out. Soorten geocaches
CO Cache-Owner/cache eigenaar. Degene die de cache heeft geplaatst.
Coördinaten Positie op aarde uitgedrukt in lengte- en breedtegraad. Elke plek op aarde is herkenbaar aan zijn eigen unieke coördinaten. Breedtegraden lopen parallel aan de evenaar. Boven de evenaar spreek je over Noorderbreedte. Onder de evenaar is het Zuiderbreedte. Lengtegraden lopen van pool naar pool. Een bekende lengtegraad is de Greenwich 0-lijn. Een cache kan bijvoorbeeld liggen op de volgende coördinaten: N 53° 10.986′ E 005° 49.627′
D

Discovered Ontdekt. Je kunt een trackable of een logstempel met code loggen als discovered. Dat betekent dat je hem hebt gezien, maar niet hebt meegenomen.
DNF De afkorting van Did Not Find, niet gevonden. Als je de cache hebt gezocht, maar niet hebt gevonden log je een DNF.
Dreuzel Niet-geocacher die rondhangt in de buurt van de geocache die je wilt vinden. Een dreuzel is zich niet bewust van zijn onhandige locatie. Ook wel muggle.
D/T Difficulty/Terrain rating. Moeilijkheidsgraad/Terreinwaarde. Op elke cache pagina staat met behulp van sterren aangegeven hoe moeilijk de cache is en hoe lastig het terrein te bereiken is waar hij zich bevindt. De schaal voor beide is van 1 tot 5 sterren, oplopend met halve sterren. 1 is het makkelijkst, 5 het moeilijkst.
E

Earth cache Een cache die je brengt naar een gebied dat interessant is op aardkundig gebied. Van een earthcache kun je veel leren. Een earth cache kan je brengen naar vulkanen, fossielen, bijzondere rotsformaties, pingoruïnes enzovoorts.
Event cache

Een door geocachers georganiseerde samenkomst voor geocachers. Een event cache wordt op geocaching.com bekend gemaakt op dezelfde manier als een gewone cache. De eventcache wordt nadat het heeft plaatsgevonden gearchiveerd. Er zijn diverse types event caches. Kijk ook op de pagina soorten caches.
F

Favorite Een premium member (betalend lid van geocaching.com) kan een cache een favorite punt toekennen als hij/zij de cache bijzonder vindt. Per 10 caches verdient een premium member 1 favorite punt. Je kunt alleen favorites geven Favorite wordt veelal afgekort tot: favo.
Fireneedle Een reflector die licht sterk weerkaatst. Fireneedles worden vaak gebruikt bij nacht caches.
Fotorol

houder

Voor de komst van de digitale camera’s stopte je een fotorolletje in de fotocamera om foto’s te kunnen maken. Deze fotorolletjes, ook wel filmrolletjes werden verkocht in een cilindervormig rond doosje met een dekseltje. Veel micro’s zijn fotorolhoudertjes.
Found Gevonden. De cache gevonden en gelogd hebben, zowel in het logboekje als op de geocachingpagina op internet.
FTF First To Find. Deze code word toegekend aan degene (of het eerste team) die/dat een nieuw gepubliceerde cache als eerste vindt.

G
GC code GC is de afkorting voor geocache. Een GC code is een unieke code die elke door Groundspeak goedgekeurde geocache meekrijgt. De naam van een cache kan meerdere malen voorkomen, maar een specifieke code wordt maar aan een cache toegekend. Een GC code begint met de letters GC, daarna volgt een reeks van cijfers en letters
Geocacher Uitspraak: djiookesjer
Iemand die geocachen als hobby heeft. Ook wel cacher.
Geocaching Uitspraak: djiookesjing
Schatzoeken met behulp van coördinaten. Geocaching is uitgevonden in 2000. In dat jaar mochten burgers voor het eerst gebruik maken van het Amerikaanse GPS satellieten systeem. Het woord geocaching is een combinatie van het Engelse woord geo (aarde) en het Franse woord cacher (verstoppen).
Geocaching HQ HQ = Headquarters/hoofdkwartier. Het hoofdkwartier van Geocaching.com vind je in Seattle, Washington, USA. Ook wel Groundspeak HQ.
Geocaching.nl Een stichting die wel op eigen benen staat, maar is gelieerd aan Groundspeak. Geocaching.nl mag gebruik maken van de gegevens uit de database van Groundspeak.
Geocache team Een team dat onder een bepaalde, unieke naam is aangemeld bij geocaching.com. Een team kan uit een persoon, maar ook uit meerdere personen bestaan.
Geocoderen Het koppelen van adressen/delen van straten (locaties) aan coördinaten.
Geocoin Een speciaal ontworpen en gemaakte metalen munt. Soms niet muntvormig, maar in een bij het thema van de coin passende vorm. Kan net als een trackable worden gevolgd doordat je de geocoin kunt loggen op geocaching.com .
Goodie Ruilobject voor in een cache. Goodies kun je niet loggen. Je mag ze houden. Een woodie (zie aldaar voor uitleg) is een voorbeeld van een goodie. Bederfelijke waar als eten en drinken is niet geschikt als goodie.
GPS/GPSr GPS receiver/GPS ontvanger. GPS betekent Global Positioning System. Kort gezegd kan een GPS apparaat de coördinaten weergeven van de exacte plaats waar je bent of van de plaats waar je naar toe wilt. Het geeft ook aan hoe je er moet komen (richting en afstand). In de praktijk wordt als men de GPSr bedoelt vaak het merk van het toestel genoemd. (bijvoorbeeld: Ik pak mijn Garmin even)
GPS-segment Onderdeel van het wereldwijde netwerk van GPS. Er zijn 3 segmenten:

Ruimtesegment
Gebruikerssegment
Behalve door de oorspronkelijke militaire gebruikers wordt dit segment nu ook gebruikt voor landmetingen, routering en hobbyisme.
Grabben Door middel van een log aangeven dat je een TB of geocoin in je bezit hebt.
Groundspeak Groundspeak inc. is een bedrijf dat in 2000 is opgericht om geocaching.com te beheren. Groundspeak inc. is ook eigenaar van Waymarking.com en Wherigo.com. Groundspeak is opgericht door Jeremy Irish, Elias Alvord en Bryan Roth.
Groundspeak HQ Zie Geocaching HQ
Ground Zero De plek waar de cache zou moeten liggen. Ook wel GZ genoemd.
GSAK Geocaching Swiss Army Knife. Een programma dat speciaal is gemaakt voor geocachen. Je kunt er heel veel aspecten van het spel mee en in verwerken. www.gsak.net.
GZ Afkorting voor Ground Zero. Zie daar voor beschrijving.
H

Hulpmiddel in de buurt Noodzakelijk tooltje om te cache te openen/pakken/bereiken is in de buurt verstopt. Ook wel afgekort als OIDB (Oplossing In De Buurt).
I

J

K

Klimcache T5 cache waarbij geklommen moet worden. Bijvoorbeeld in een boom of in een brug.
Kruispeilen – Een kruispunt aanmaken tussen 4 gegeven punten via 2 kruisende diagonalen. Of
– Een kruispunt aanmaken op twee kruisende lijnen die vertrekken vanuit 2 gegeven punten in gegeven richtingen.
L

Lab cache Zie Soorten geocaches
Large cache Grote cache. Alle cache houders groter dan 20 liter word omschreven als groot. Je kunt denken aan een grote emmer of metalen kast, maar een treincoupe kan ook.
Letterbox hybride cache Zie Soorten geocaches
Letterwaarde De waarde van een letter. Meestal wordt de de plaats in het alfabet gebruikt. a=1, b=2, enz.
Listing Zie cache beschrijving
Logboekje/logrolletje Boekje (in diverse maten verkrijgbaar) of rolletje papier waarop de geocacher die de betreffende cache vindt zijn nickname en de vinddatum moet noteren.
Loggen Je teamnaam en de vinddatum (soms ook tijd) in het logboekje zetten én Online een Found It/Didn’t Find IT/NM/NA berichtje schrijven op geocaching.com. Pas als je online hebt gelogd, wordt je vondst meegeteld in je vindtotaal. Een leuk verhaaltje schrijven wordt op prijs gesteld.
Lost place cache Cache in of bij een verlaten plek. Denk aan een voormalige fabriek, niet meer gebruikte molen of een leegstaande woning. Extra spannend omdat er geen activiteiten meer zijn in het gebied en de gebouwen in verval raken.
M

Magneetstok Een magneet aan een meestal uitschuifbare stok. Met een magneetstok kan een magnetische cache vanuit bijvoorbeeld een buis opgediept worden.
Micro cache Ook wel Micro. Kleine cache van maximaal 0,1 liter inhoud, meestal een fotoroldoosje of een petling. Alleen ruimte voor een logrolletje.
Muggle Zie dreuzel
Multi cache Zie Soorten geocaches
Munitiekist Metalen kist, oorspronkelijk gebruikt in het leger om munitie in te vervoeren. Goed waterdicht, groot genoeg voor goodies en tb’s. Het is verstandig een geocachingsticker op de buitenkant aan te brengen. Zo weten mensen dat het geen explosieven bevat, maar dat het bij het spel hoort. Ook wel Ammo box.
Mysterie cache Zie Soorten geocaches
N

NA Needs Archived/moet gearchiveerd worden. Als een CO niet reageert op meerdere NM logs, is er de mogelijkheid een NA te loggen. Dit zou de CO wakker moeten schudden. Een reviewer kan, als hierop niets wordt ondernemen, actie ondernemen en bijvoorbeeld de cache offline halen.
Nachtcache Een cache die voornamelijk bij nacht te doen is. Om de route tijdens een nachtcache te vinden, plaatst de CO bijvoorbeeld fireneedles of schrijft hij instructies die alleen met een uvlamp te zien zijn.
Nano-cache Ook wel nano. Zeer kleine cache van maximaal 0,01 liter. De maat is vergelijkbaar met topje van je pink. Er zit een strak opgerold mini logrolletje in. De kunst is om het rolletje strak op te rollen en in het dopje te duwen (zonder kracht). Daarna kan de onderkant er weer opgedraaid worden. Doe je het andersom, dan is de kans groot dat je het logrolletje beschadigt waardoor een volgende cacher het geheel niet weer netjes in elkaar krijgt. Een nano cache is vaak magnetisch en kan tegen allerlei magnetische materialen worden aangeplakt. Nano wordt door Geocaching.com niet als officiële maat herkend. Geocachers zijn vaak niet erg blij met nano’s vanwege het gepriegel met die kleine cache behuizing.
Nickname Bijnaam/teamnaam. Elk team heeft een nickname. Onder deze naam ben je bekend bij Groundspeak. Tip: maak geen overdreven lange nickname. Deze moet je bij elke log weer opschrijven.
NINU Niks In, Niks Uit. Niets uit de cache meegenomen, er ook niets ingestopt. Hierbij gaat het om ruilwaar die in de cache aanwezig is. Ook wel TNLN.
NINULG Niks In, Niks Uit, Logboek Getekend. Spreekt voor zichzelf. Ook wel TNLNSL.
NM Needs maintenance/onderhoud nodig. Als er iets mis is met de cache, plaatst de logger een NM. Het is de bedoeling dat de CO zelf een kijkje gaat nemen bij de cache om te zien wat er aangepast moet worden om de cache weer up-to-date te krijgen.
Nulpunt De plaats waar de GPSr aangeeft precies op het punt van de van tevoren ingestelde coördinaten te zijn. zijn. Het komt vaak voor dat de cache niet precies op het nulpunt ligt.
O

Off line Een cache even niet zoekbaar maken. Een CO of een reviewer kan hier verschillende redenen voor hebben. Soms worden deze op de cache pagina aangegeven.
OM Owner Maintenance/ eigenaar onderhoud.De CO kan een OM log plaatsen om zo de cacher te laten weten dat er onderhoud is gepleegd aan de betreffende cache.
Oppikkertje Een cache die erg makkelijk en snel te vinden zou moeten zijn.
P

Peilen Coördinaten berekenen van een punt dat gelegen is op een bepaalde afstand en in een bepaalde richting vanaf een ander punt.
Petling Kunststof (PET) reageerbuisvormige cache behuizing met een schroefdop. Een petling hoort onder de micro caches.
Pleurpotje Een cache in een standaardbehuizing (vaak een fotorolhoudertje) die schijnbaar nonchalant op een plek is neergesmeten. Niks bijzonders.
Pocket Query Een lijst van door de geocacher geselecteerde caches. Nadat de cacher een pq heeft aangemaakt op geocaching.com wordt deze op de van tevoren geselecteerde dag via e-mail verstuurd aan de geocacher. De pq kan ingeladen worden in de GPSr. Alleen mogelijk voor premium members.
Podium De eerste 3 vinders van een nieuw uitgekomen cache verdienen een plek op het podium van de cache. Een cacher kan ervoor kiezen op de cache pagina een podium te maken (plaatje met de FTF, STF en TTF).
Podiumjager Iemand die bij het uitkomen van een nieuwe cache graag een van de eerste 3 vinders wil zijn en daar dan ook alles aan doet.
POI Point Of Interest. Bij bijvoorbeeld autonavigatie worden bijzondere punten, tankstations en restaurants aangegeven als POI. Locaties van caches kunnen ook als POI worden aangegeven.
Powertrail Een serie caches (genummerd) die zo zijn geplaatst dat je in relatief korte tijd veel kunt vinden.
Premium member Betalend lid van geocaching.com . Een Premium member kan alle caches zien (ook de premium caches) en Pocket Queries ontvangen via e-mail. Daarnaast worden Premium members (als eerste) op de hoogte gehouden van allerlei ontwikkelingen bij geocaching.com zoals uitkomen van nieuwe souvenirs. Premium members krijgen de opdrachten om deze souvenirs te kunnen verdienen binnen via de e-mail.
Prikstok Attribuut dat wordt gebruikt om voorzichtig in de bodem te kunnen prikken. Dit om een cache die onder natuurlijk materiaal verstopt ligt te vinden.
Profiel/Profile Het geheel aan persoonlijke gegevens bekend bij Groundspeak voor zover de geocacher deze heeft ingevuld. Daarnaast worden ook gevonden en verstopte caches, statistieken, e-mailmogelijkheden genoemd. De geocacher kan de persoonlijke gegevens zijn profiel zelf aanpassen.
Project-GC Op http://project-gc.com vind je, als je je geocaching ID invoert de meest uiteenlopende statistische gegevens over je geocache activiteiten.
Q

R

Rating De moeilijkheidsgraad van een cache en/of de terreinwaarde ervan. Waarbij 1 makkelijk/vlak, makkelijk te bereiken is en 5 erg moeilijk/moeilijk te bereiken. Een T5 cache is vaak een klimcache. Kijk bij een T5 cache van tevoren in de listing welke tools er vereist zijn.
Regular cache Een cache van normale grootte van 1 – 20 liter. Ruimte voor goodies en tb’s. In Nederland worden voor regular caches vaak munitiekistjes gebruikt.
Reviewer Iemand die door Groundspeak is gerechtigd om nieuw te plaatsen caches te beoordelen. De reviewer moet de cache listing nauwkeurig bekijken en toetsen op de door Groundspeak geleverde voorwaarden. Als de reviewer de cache goedkeurt, verschijnt hij op geocaching.com. De reviewer houdt de geplaatste caches daarna in het oog. Hij of zij heeft de mogelijkheid om een cache als er aanhoudend problemen mee zijn te archiveren.
Reviewer-note Speciaal bericht dat geplaatst kan worden door een reviewer.
Richtlijnen Groundspeak Voorwaarden waaraan een cache moet voldoen om opgenomen te worden in de database van geocaching.com. Denk hierbij aan een minimale afstand tot andere caches van 161 meter. Toestemming van de landeigenaar om een cache te mogen plaatsen is ook van belang. De beschrijving van de cache moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Rippen Kapotmaken of weghalen van een cache.
S

Small cache Kleine cache. Maat tussen 0,1 – 1 liter. Tussenmaatje tussen micro en regular. Bijvoorbeeld een glazen potje of een klein tupperware bakje.
Smiley Icoon dat op geocaching.com wordt gebruikt om aan te tonen dat je een cache hebt gevonden.
Spoiler / Spoileren Het plaatsen van foto’s of tekst die de verstopplaats van de cache verraad. Wordt niet gewaardeerd door de CO.
Stapeltellen Een reeks cijfers net zolang bij elkaar optellen tot er een getal overblijft.

Bijvoorbeeld stapeltel 568. 5+6+8=19, 1+9=10, 1+0=1

Stash Ook wel cache. Beschrijving: zie cache.
Stealth zoeken Onder de radar blijven terwijl je zoekt. Onopvallend zoeken. Zorgen dat muggles niet in de gaten hebben wat je doet.
STF Second To Find. De tweede (of het tweede team) die/dat een nieuw geplaatste cache vindt en logt.
Souvenir Een banner/plaatje op je persoonlijke geocaching pagina. Je kunt souvenirs verdienen door bepaalde landen te bezoeken en/of bepaalde opdrachten uit te voeren.
T

Tag Metalen plaatje met code dat bevestigd is aan een attribuut. Ook wel Travelbug.
TB Afkorting voor Trackable.
TB drop Het plaatsen van een Trackable in een cache en/of de melding dat je dat hebt gedaan (vaak via write note, later wordt dit bericht weer verwijderd).
TB hotel Trackable hotel. Cache die Trackables bevat en een logboek. Bij een TB hotel is het vooral de bedoeling TB’s te ruilen en ze verder te helpen in de richting van hun doel.
TB pagina Speciale pagina op geocaching.com waar de gegevens en het doel van je travel bug op staat.
TFTC Thanks For The cache/Bedankt voor de cache. Melding die je in je log zet om de cache eigenaar te bedanken voor het leggen van de cache en het onderhoud eraan.
TNLN Took Nothing Left Nothing/ niks uit de cache gehaald, niks achtergelaten. Dit kun je in je log zetten als er wel goodies inzaten, maar je er niks mee hebt gedaan. Ook wel NINU.
TNLNSL Took Nothing Left Nothing Signed Log. Zie NINULG.
Trackable Item met een unieke geocache code. Denk aan logstempels, sleutelhangers, oorbellen, t-shirts, autostickers. Deze trackables zijn door hun code logbaar. Je logt discovered (ontdekt maar niet meegenomen). In de log schrijf je waar je de trackable hebt gezien
Tradi Veelgebruikte afkorting voor een traditionele cache.
TraditioneleCache Zie Soorten geocaches
TTF Third To Find. De derde (of het derde team) die/dat een nieuw uitgebrachte cache vindt en logt.
Tupperware bakje Plastic bakje dat erg populair is als cache container. Verkrijgbaar in diverse maten. Goed waterdicht.
U

V

Virtuele cache Zie Soorten geocaches
Voortuincache Een dichtbij huis geplaatste cache. Vaak in voor- of achtertuin.
W

Waadpak Een rubberen tuinbroekachtig pak met laarzen eraan vast. Te gebruiken voor caches waarbij je tot borsthoogte door water moet waden.
Waypoint Een punt in een cache die is aangegeven met coördinaten.
Webcam cache Zie Soorten geocaches
Wherigo Zie Soorten geocaches
Will attend Door middel van een Will attend log kan een cacher aangeven dat hij aanwezig zal zijn op een bepaald event.
WP Afkorting voor way point.
Write Note Naast een aantal andere logmogelijkheden, kun je ook kiezen voor Write Note. Je krijgt dan de ruimte om iets anders te melden dan een F/DNF/NM/NA.
X

Y

Z