TRACKABLES

Trackables, travelbugs, geocoins, coins, TB’s er wordt veel over gesproken in de geocache wereld. Op events, in caches, op auto’s, aan tassen, online, overal kom je ze tegen. De gekste objecten worden ineens een trackable genoemd, maar waarom? Wat zijn het nou eigenlijk voorn objecten?

 

Trackables

worden ook wel Travel bugs (TB’s) genoemd. Het zijn kleine objecten die in een cache kunnen worden gestopt. Aan dat object wordt een tag gemaakt. Een tag is een metalen plaatje met een code (tracking number) die je bij geocachingshops kunt kopen. De tag is geregistreerd op Geocaching.com. Hierdoor kan een travelbug worden gelogd en kan hij gevolgd worden. Het is de bedoeling dat de cacher die een travelbug vindt, de TB meeneemt en weer in een andere cache stopt.

GEOCOINS en andere objecten.

Naast de gewone trackables zijn er ook munten in omloop voorzien van een tracking number. Hoewel de munten een andere vorm hebben, is de werking eigenlijk precies gelijk als de trackables. Geocoins worden vaak tijdens grote events uitgegeven met een speciale afbeelding ter herinnering.

Naast deze veel voorkomende vormen zijn er tal van andere varianten. De basisregel is simpel, heeft het een tracking code, dan is het een trackable. Door de komst van lasergraveren kan eigenlijk elk object veranderen in een trackable. Op Events kom je wel eens enorme objecten tegen voorzien van een tracking code. Deze objecten reizen van event naar event.
Naast tags, coins, en diverse objecten staan er ook  trackingcodes op t-shirts, truien, petten, kettingen, armbanden, fietsen, auto’s en zijn er zelfs mensen die een trackable code als tatoeage hebben.
  Het is mogelijkheid om een trackable een bepaalde opdracht mee te geven. Soms hebben trackables een kaartje bij zich waar op staat wat het doel van de reis is. Vaker staat dit alleen op de pagina van de trackable zelf uitgelegd. Dit doel mag de eigenaar zelf verzinnen en kan dus sterk uiteenlopen.

  • Zo kan een Trackable het doel hebben om op de foto te gaan met brandweerauto’s en brandweerkazernes,
  • of alle landen rond de Middellandse zee bezoeken,
  • misschien wil de trackable wel in Nederland blijven en alle provincies in Nederland bezoeken.
  • Soms doet een trackable mee aan een TB race, of moet deze sneller terugreizen naar een bepaald punt dan een of meerdere andere trackables die tegelijk zijn uitgezet.

De mogelijkheden zijn onbeperkt. Je doet de eigenaar er een plezier mee te helpen de opdracht te vervullen. Net zo goed doe je de eigenaar bepaald geen plezier wanneer de trackable na een lange reis weer bijna thuis is of een ander doel bijna heeft bereikt en jij besluit hem 250 km te verplaatsen, precies de verkeerde kant op. Het nakijken van het doel wordt dus meestal erg gewaardeerd.