FAQ Hengelcaches

Hengelcaches

Een bijzonder categorie Geocaches zijn de hengelcaches. Ze hangen meestal op een aantal meter hoogte in een boom. Je zou een ladder kunnen gebruiken, maar de naam zegt het al, de bedoeling is dat je ze met een vishengel uit de boom naar beneden hengelt en ook weer op dezelfde wijze terug hangt.

Hoe doe je dat?
Om te beginnen heb je een hengel nodig met daaraan vast een haak. Vishengels kun je natuurlijk aanschaffen in een hengelsport speciaalzaak. In dat geval moet je er wel rekening mee houden dat ze niet goedkoop zijn. Een goed alternatief is marktplaats of de lokale kringloopwinkel. Ook kun je voor een vriendelijkere prijs hengels bestellen in China, al moet je dan wel rekening houden met een wat langere levertijd.

Lengte van belang
Wat in elk geval verstandig is om op te letten, is de lengte. Zelf zal je, met je arm gestrekt, tot ongeveer 2 of 2,5 meter kunnen reiken. De meeste hengelcaches hangen al snel op 6 meter of hoger. Ook caches op 12 of 15 meter hoogte komen voor, al zijn dat wel uitzonderingen. Toch is een hengel van 6 meter wel het minimum. Langer is ook in dit geval beter.

De top eraf
Omdat de hengels altijd breed beginnen en per deel smaller worden, kiezen de meeste cachers ervoor het laatste deel te verwijderen. Dit is vaak dusdanig dun en flexibel dat de kans op breken groot is. Daarnaast wil je natuurlijk niet dat het topje enorm heen en weer slingert, want dan wordt het pakken van de cache een stuk lastiger.

De haak
Dan de haak. Er is geen vaste regel voor wat goed of fout is. Van een stukje ijzerdraad kun je prima een mooie haak buigen. Ook van een kleerhanger haak kun je een prima hengel haak maken. Ook zijn er mensen die een vorm aan hun hengel vastmaken of van een paperclip hun haak buigen. Wat heel belangrijk is, zorg dat je haak goed vast zit. Niets zo vervelend als zelf op de grond te staan met je hengel, terwijl je haak vast aan de cache, ver buiten je bereik, in de boom hangt.

Vastzetten kan ook weer op diverse manieren. Wat goed werkt is de haak een stuk in de hengel te schuiven en vervolgens met tape vast te zetten. Maar ook met klemmen, schroeven, tie-rips, lijm, kun je een stevige verbinding maken.

We wensen je alvast veel succes en vooral veel hengelplezier.