SOORTEN GEOCACHES

Zoals je hieronder kunt zien, zijn er een heleboel verschillende soorten caches. Veel caches kun je fysiek (in een logboek) loggen. Er zijn ook caches die je met foto’s moet loggen, of via een webcam. Voor de ene cache hoef je alleen de container te vinden, voor de andere loop je een route van een x aantal kilometers waarbij je met behulp van vragen en antwoorden steeds de route uit moet stippelen. Er is voor elk wat wils.

Traditional cache

De traditionele cache, ook wel tradi genoemd, is het originele type geocache. Een tradi is op de website en de app herkenbaar aan dit logo. Een wit doosje met een groene deksel erop. Hij bestaat uit een cachecontainer, welke in verschillende maten mogelijkis, van fotorolletjesdoosje tot tupperware bakje, van petling (een soort reageerbuis met dop) tot munitiekist (ammobox). In een tradi zit altijd een logboekje of een logrolletje waarop je je teamnaam en de datum van vinden moet noteren. Soms is er ook ruimte voor goodies (ruilspulletjes, woodies) of trackables (geocache items met een missie). De cache ligt altijd op de coördinaten die op de cachepagina staan.

Multicache

Multicaches zijn er in allerlei soorten en maten. Een multicache is in ieder geval een cache waarbij je met behulp van meerdere waypoints een route loopt naar de eindcache. De multi kan een wandeling zijn waarbij je de waypoints (coördinaten) van tevoren krijgt, maar het kan ook zijn dat je door het beantwoorden van allerlei vragen de waypoints zelf moet berekenen. De multi kan heel kort zijn (korter dan een kilometer) maar ook heel lang (meer dan 10 kilometer). Lees voor je begint aan een multi in de tekst hoe lang de multi is. Je kunt een lange multi best in een aantal keren lopen. Het is niet verplicht hem in een keer uit te lopen.

Mysterie cache

Een mysterie is een puzzelcache. Een mysterie bevat een of meerdere puzzels die je (thuis) moet oplossen, je kunt op zoek moeten naar dingen of voldoen aan andere in het mysterie genoemde voorwaarden. Pas als je de juiste antwoorden hebt en daarmee het coördinaat hebt gevonden of vrijgespeeld, kun je in het veld op zoek naar de fysieke cache. Kijk goed naar de moeilijkheidsgraad van elk mysterie. Een puzzel met D (van difficulty/moeilijkheid) 5 is vaak een breinbreker. Je kunt behoorlijk lang bezig zijn met het voorwerk. Controleer, voordat je op pad gaat of je coördinaten kloppen. Dit kan vaak op de cachepagina. Zo voorkom je dat je voor niets op zoek gaat.

Event

Event is de Engelse naam voor evenement. Een event cache is een samenkomst voor en door geocachers. Op een event is er tijd om bij te praten met andere geocachers over onze hobby, geocachen. Een event, van welk type dan ook, heeft meestal een thema. Soms komen er tijdens een event speciale eventcaches uit. Deze kunnen na het event, net als de event cache zelf gearchiveerd worden. Zo blijven ze bijzonder. Je kunt events op de geocaching website vinden door te zoeken op events. Een event cache gaat na het evenement het archief in.

Mega Event

Een mega event cache is een bijeenkomst die groter van opzet is dan gewone events. De richtlijn voor een mega event is minimaal 500 deelnemers. Een mega event is internationaal. Er zijn geocachers uit allerlei landen aanwezig. Je krijgt in het dagelijks leven niet vaak de kans om bij te praten met geocachers uit andere landen. Naast de mogelijkheid om uitgebreid bij te kletsen met je geocache collega’s en vrienden, worden er op een mega event ook activiteiten georganiseerd voor geocachers. Een mega event cache gaat na het evenement het archief in.

Giga Event

Een giga event cache is een geocache evenement waar tenminste 5000 mensen naar toe gaan. Groundspeak bepaalt, behalve door deze richtlijn, zelf of ze een event de giga status geeft. Een giga eventcache is het grootste type van de event caches. Om een event een giga event te kunnen laten zijn moet je naast de hoeveelheid aanwezigen ook zorgen voor extreem goed geplande en georganiseerde activiteiten voor de aanwezige geocachers. Een giga event wordt bezocht door geocachers vanuit de hele wereld.

CITO events

CITO betekent Cache In Trash Out.
CITO is een milieu-initiatief dat wordt ondersteund door de geocachinggemeenschap. Sinds 2002 krijgen geocachers de mogelijkheid om een CITO event cache te organiseren. Tijdens een CITO event staat naast gezelligheid het opruimen van een gebied centraal. Geocachers kunnen hiermee een smiley verdienen, want aanwezig geweest betekend de cache loggen. Twee keer per jaar organiseert Groundspeak een dag waarop de Cito centraal staat. op die dagen kun je naast je smilie ook een souvenir verdienen in je account.

Earthcache

Een earthcache is een virtuele cache. Dat betekent dat op ground zero geen logboek ligt. Een earthcache heeft een educatief doel. Het laat je een bijzondere plek zien, in de listing (de tekst bij de cache) lees je veel informatie over de bijzonderheid van de omgeving van de earthcache. Je logt een earthcache door een foto in de log te plaatsen met jou (de geocacher), je gps of mobiele telefoon met de cache erop en de locatie. Ten tweede moet je vaak een aantal vragen beantwoorden waarvan de informatie alleen ter plaatse te vinden is. Deze antwoorden stuur je in een bericht aan de co. Deze bepaalt of je de juiste antwoorden hebt gegeven. Voldoe je aan de voorwaarden, dan mag je de earthcache loggen.

Letterbox (hybride)

Letterboxing (brievenbussen) is een vorm van schatzoeken waarbij aanwijzingen je naar een verstopte doos brengen. In zo’n doos zit een stempel die uniek is voor die letterbox. De meeste letterboxers hebben hun eigen persoonlijke stempel en een persoonlijk logboek. Met hun eigen stempel en die van de betreffende letterbox stempelen ze hun persoonlijk logboek. Een letterboxhybride is een combinatie van een geocache en een letterbox. Een letterboxhybride heeft alle eigenschappen van een tradi. En ze hebben hun eigen stempel die in de doos blijft. Je hebt meestal geen persoonlijke stempels of logboeken nodig om dit type cache te kunnen zoeken.

Een Wherigo (where I go/waar ik heen ga) cache is een kruising tussen een computerspel, een multicache en soms ook een mysterie. Het is een computerspel op een in het echt bestaande locatie. Het is een interactief spel tussen geocachers en virtuele objecten en karakters. Je kunt wherigo’s maken met een builder. Om een wherigo cartridge te kunnen downloaden en uitvoeren/lopen heb je een wherigo player nodig. Wherigo’s kun je soms loggen op geocaching.com en altijd op wherigo.com. Je kunt een wherigo momenteel alleen spelen met een telefoon voorzien van een wherigo app, of een GPS met wherigo functie.

Virtual Cache

Een virtual lijkt veel op een earth cache. Het is een cache waarbij de aandacht wordt gevestigd op een bijzonder en uniek iets, een merkteken. Om de cache te kunnen loggen, moet de geocacher antwoord geven op een of meerdere vragen over het merkteken om zo te kunnen laten zien dat hij of zij echt op de locatie is geweest. De antwoorden worden opgestuurd naar de co. Die geeft vervolgens aan of hij of zij akkoord is met de antwoorden en of er gelogd mag worden. Er mogen geen nieuwe virtuals meer worden ingediend. Een virtual blijft dus een bijzonder fenomeen.

Webcam cache

De co van een webcam cache maakt gebruikt van bestaande webcamera’s. Deze webcams zijn om verschillende redenen (bijvoorbeeld: in de gaten houden van een bepaald gebied of bewegend beeld bieden van een interessante plek) geplaatst. Om een webcamcache te kunnen loggen, moet je een plaatje (screenshot) maken met die webcam op het moment dat jij (soms in bepaalde houding) ervoor staat. De kunst is om er herkenbaar op te staan. Op een drukke plek is dat nog niet altijd even makkelijk. Een co vraagt bij dit soort camera’s ook vaak om een bepaalde houding aan te nemen zodat je iets beter te herkennen bent.

Lab cache

Een lab cache is een erg zeldzame en experimentele cache soort. Het is een manier van Groundspeak HQ (head quarters/hoofdkwartier) om nieuwe ideeën en ontwikkelingen te testen. Een Lab cache werkt op dezelfde manier als een traditional. Je zoekt op een locatie naar de cache, als je hem vindt, log je hem in het logboek. Het verschil is dat je een code nodig hebt om de cache online te kunnen loggen. Een Geocaching Adventure cache is een soort lab cache. Als je een lab cache doet, werk je mee aan onderzoek en ontwikkeling van Geocaching.

Groundspeak Headquarters

De Groundspeak Headquarters geocache is een cache die in het hoofdkwartier van Groundspeak is geplaatst. Groundspeak HQ vind je in Seattle, Washington, Verenigde Staten van Amerika. Hij is alleen te zoeken en te loggen binnen de openingstijden van HQ. Je moet een afspraak maken om hem te mogen zoeken. Omdat het dé cache is in het hoofdkwartier van Groundspeak, de eigenaar van geocaching.com, heeft het een eigen icoontje.

APE Cache

In 2001 werden er in samenwerking met filmmaatschappij 20th Century Fox 12 caches geplaatst om de film Planet of the apes te promoten. In elke cache zat een voorwerp dat bij de film hoorde. Elke cache heeft een eigen fictief verhaal waarin wetenschappers een ‘Alternative Primate Evolution’ (alternatieve evolutie/ontwikkeling van primaten/aapachtigen) onthullen. Tot kort geleden was er van de 12 nog maar 1 cache over. In november 2016 is de originele munitiekist van een van de andere A.P.E. caches gevonden in het regenwoud waar hij destijds was verstopt.